Sådan fungerer tandblegning

Tandblegning er en proces, der gør tændernes farve lysere og hvidere gennem en oxideringsproces. Med tandblegning kan vi få kridhvide tænder og et flottere smil, som ikke kun forbedrer vores udseende, men giver os mere selvtillid og påvirker, hvordan vi bliver opfattet af mennesker i vores nærhed. Det kan lyde som magi, men det er ren videnskab.

Hvorfor bliver vores tænder misfarvede?

Vores tænder kan blive misfarvede og plettede af forskellige årsager. De hyppigste årsager til gule, mørkere og misfarvede tænder er mad, drikkevarer (rødvin, kaffe, te, cola), snus og rygning. Andre årsager kan være for stort indtag af fluor under forkalkningen af tænderne. Svært traume kan gøre tænderne plettede - dette sker, når blod i blodårerne i tænderne oxiderer og gør tænderne mørkere. Tænderne bliver også mørkere med alderen. Den gode nyhed er, at i princippet alles tænder kan blive hvidere med tandblegning.

Hvad er tandblegning?

Tandblegning er en blegningsproces, som bleger pletter og misfarvninger på og inden i emaljen, så tænderne bliver lysere og hvidere. Den aktiv ingrediens i tandblegegelen er Karbamid Peroxid. Karbamid Peroxiden nedbrydes til brintoverilte, som så nedbrydes til ilt. Ilten reagerer med de organiske misfarvninger og bleger dem, så de bliver lysere og lysere. Blegningsprocessen gør, at tænderne kommer tættere på deres naturligt hvide farve, og de kan endda blive hvidere end det.

Hvordan foregår en tandblegningsbehandling?

Tandblegningen sker med en tilpasset tandskinne i blød plast, som fyldes med blegegel og anbringes over tænderne. Man anvender tandskinnerne i behandlingstiden, som normalt er 20-30 timer i alt og får hvidere tænder.

I tandblegningspakken får man tandskinner og tandblegegel med peroxid. Tandskinnerne skal holde gelen på plads under selve blegningen og formes enkelt, så de passer til netop dine tænder. I DentaWorks tandblegningspakken medfølger foruden skinner og gel også detaljerede instruktioner, tandnuancekort og en opbevaringsboks til tandskinnerne.

Metoder til at få hvidere tænder

Der er en række metoder, der gør tænderne hvidere. Visse af dem er bedre end andre, og de adskiller sig i pris. Man bør skelne mellem tandblegning og tandwhitening, idet tandblegning har evnen til at blege pletter både uden på og inde i tænderne.

Whitening Tandpasta

Disse tandpastaer har en polerende effekt på tænderne, og pudser overfladiske pletter af fysisk ved hjælp af små korn i tandpastaen. De er mere effektive end almindelige tandpastaer, men kommer ikke i nærheden af en rigtig tandblegning. Dog er de perfekte at bruge under og efter en tandblegningsbehandling. De er billige og koster mellem 10 og 100 kr.
Tandwhitening (fx Natural White og Rapid White)
Disse produkter indeholder ingen peroxid, men har ofte citronsyre som aktiv ingrediens. Det betyder, at de ikke har evnen til at blege misfarvninger inde i tænderne, som blegning med peroxid har. Blegningseffekten er også begrænset og kortvarig. Man benævner ofte disse produkter som tandwhitening i stedet for tandblegning. Koster mellem 150 og 300 kr.

Hjemmeblegning hos tandlægen

Hjemmeblegningen indebærer, at du bleger tænderne derhjemme ved hjælp af tandskinner og blegegel med peroxid. Tandlægen fremstiller to tandskinner til dig, som er præcist formet efter dine tænder. Du lægger blegegel med peroxid i tandskinnerne og bruger dem enten om natten eller dagen (dog ikke bege dele). En fuld behandling varer omkring 2-3 uger og giver meget fine resultater. Behandlingen koster omkring 3000 kr.

Laserbehandling hos tandlægen

Laserbehandling (laser eller lys) indebærer i praksis en kraftig tandblegning. Tandlægen pensler dine tænder med en blegegel med meget stærk peroxid, hvorefter de belyses med en lyskilde (varmekilde) i cirka en time. Lyset og varmen i kombination med den stærke blegegel gør, at blegningen går hurtigt og giver et meget fint resultat. Behandlingen koster omkring 5000 kr.

  • 599 kr
  • 799 kr1 098 kr